Yle kirjoitti ajankohtaisen ja varmasti keskustelua herättävän uutisen. Lue uutinen Ylen sivuilta…
Kupolimallinen kammioratkaisu on varustettuna Vaisalan tarkoilla ja varmatoimisilla antureilla. Anturivalikoima on huippuluokkaa. Kammion kupolimainen rakenne varmistaa optimaalisen valovasteen ja kaasujen erinomaisen sekoittumisen mittaustilassa. Keveys ja kompakti koko tekevät kammiomallista helposti siirrettävän ja nopeatoimisen. Peitettynä kammiota käytetään respiraatiomittauksissa.
Kupolikammio on manuaalinen ja tarkoitettu tutkimusalueen kasvuston ja maaperän vaihteluiden havainnointiin ennen varsinaisia tutkimusmittauksia. Pitkäaikaset tutkimusmittaukset tehdään automaattisilla kammiolla.
Kirkkaat ja himmennetyt automaattikammiot ovat jatkuvassa käytössä ympäri Suomea useissa tutkimuskohteissa. Automaattikammiolla mitataan hiilivuota ja maahengitystä 24h jaksoissa samasta pisteestä kahden viikon välein. Mittapisteiden läheisyydestä mitataan jatkuvatoimisesti maaperän kosteus, lämpötila ja sääolosuhteet. Maaperämittauksissa käytetään Datasensen T12 Kasvuvahtia ja sääolosuhteista saadaan tarkkaa tietoa A41 Säävahdilla. Joillakin tutkimuslohkoilla käytämme monipuolista 14 parametrin A41T12 sää- ja maaperämittausasemaa. Mittausasemaan on integroitu kaikki, mitä hiilensidonnan tutkimusprojektissa tarvitaan. A41 ja T12 sensorit ovat tarkkuudeltaan ja hinnaltaan erittäin kilpailukykyisiä.
Automaattikammioilta, sääasemalta ja maaperäsensoreilta data siirtyy automaattisesti pilveen, jossa suoritetaan jokaisen mittaustapahtuman analysointi ja pitkän aikavälin hiilitaselaskenta. Mittausasemilta ja kammioilta saatavan datan lisäksi laskennassa käytetään kaukokartoitusdataa mm. viherindeksi (NDVI) haetaan laskentaan automaattisesti Sentinel datapalvelusta.